Gazet van Sint-Andries 116

Voorwoord

Het vallen van de blaren

Word jij daar ook zo nostalgisch van? De lente en de zomer hebben we ondertussen achter ons gelaten en we kunnen nu genieten van al het goud, brons, bruin en groen dat onze wijk kleurt. In de Nationalestraat zullen de meer dan 100 bomen die er dankzij de Stuurgroep Sint-Andries nog altijd staan, hun bladeren laten vallen en een groot deel van de tristesse die deze straat nu uitstraalt, doen verdwijnen.

Dat er in de media ondertussen ongezouten kritiek komt van de handelaren, hebben we allemaal kunnen lezen. Hoe komt het dat een van de belangrijkste modeaders van onze stad in zo’n recordtempo is kunnen verloederen? Simpel … Alles wat mobiliteit betreft, wil men door die ene straat jagen: fietsers, auto’s, vrachtverkeer, bussen, trams, noem maar op.

De schaarse ruimte die dan nog overblijft, wordt daarenboven vol geparkeerd met auto’s. Het trottoir voor de voetgangers ligt er verloederd bij en alsof dat nog niet volstaat, kunnen de immer irritante e-steppers en fietsers het maar niet laten om onze voetgangers op die schabouwelijke voetpaden te terroriseren.

Ook het conservatisme van sommigen die maar blijven vasthouden aan het behoud van auto’s die in deze mooie winkel-wandelboulevard op de voetpaden moeten kunnen blijven parkeren, zorgt voor veel onbegrip. Vooral omdat de Nationalestraat toch omringd wordt door 4 parkeergarages op loopafstand.

Het protest jaren geleden tegen het autovrij maken van de Meir en de Wilde Zee beruste toen toen op dezelfde argumenten die we nu horen van sommigen om de Nationalestraat niet leefbaarder te maken. Als we nu de bewoners en handelaars van de Meir en de Wilde Zee zouden vragen om opnieuw auto’s toe te laten, denk ik dat die vraag voor héél hevig protest zou zorgen.

Toch ook positief nieuws, want op 2 en 3 oktober jl. vond in de Nationalestraat nog het Modeweekend plaats. Daar kwam Josje, ex K3, haar prachtige collectie hoeden voorstellen en ook de jonge modeontwerper Pol Vogels toonde er het publiek zijn prachtige creaties.

Er is dus nog altijd hoop om onze Nationalestraat weer op het juiste spoor te krijgen, maar dan gaan er natuurlijk keuzes moeten worden gemaakt Zoals de straat nu ingericht is, zal ze gedoemd blijven om een ‘kop-noch-staart-straat’ te blijven en daar is niemand bij gebaat!

Laten we tenslotte ook het hartverwarmende initiatief Saint Andrew Children Foundation (Kinderstichting Sint-Andries) van Liliya Watson niet uit het oog verliezen. Over haar liefdadigheidswerk en de pop-upstore met Oekraïens design leest u elders in deze krant veel meer.

Lees de Gazet van Sint-Andries op de site van de Stuurgroep Sint-Andries: www.stuurgroepsintandries.be/gazet-van-sint-andries/

(Nico Volckeryck, voorzitter Stuurgroep Sint-Andries)